Stanisław Lem

Kosmos to labirynt zbudowany z labiryntów. W każdym otwiera się następny. Tam, dokąd nie umiemy wejść sami, dostajemy się matematyką. Sporządzamy z niej wózki do poruszania się w nieludzkich obszarach świata. Z matematyki można też konstruować światy pozakosmiczne, bez względu na to, czy istnieją.

Stanisław Lem

O projekcie

W 2021 roku przypadła setna rocznica urodzin Stanisława Lema, jednego z najpoczytniejszych polskich pisarzy science-fiction, którego twórczość zaliczana jest do kanonu światowej literatury. Sejm RP zdecydował, że należy uczcić ten fakt i ustanowił 2021 rok – Rokiem Lema.

Do udziału w projekcie Rok Lema w CDT zaprosiliśmy każdego, kto ceni twórczość Stanisława Lema, ale także te osoby, które interesują się technologiami i chcą inspirować swoje otoczenie nowymi pomysłami.

Rezultaty przerosły nasze najśmielsze oczekiwania. Na nasze konkursy lemowskie nadesłano prawie 500 prac!

Efektem projektu jest niezwykła publikacja – Antologia prac literackich nadesłanych do konkursu na krótki utwór literacki (fanfik) inspirowany twórczością Stanisława Lema. To niezwykła okazja, aby przeczytać najlepsze spośród nadesłanych – ponad 180 tekstów i jednocześnie podziwiać prace plastyczne, które stanowią oprawę ilustracyjną publikacji. Zapraszamy do lektury!

Pobierz publikację

gala-rok-lema